11 Ocak 2013 Cuma

Troya : Divide İşlemi ( Yolcu Ayırma )



Merhaba  arkadaşlar ; Siz değerli okurlarımın kafasının karışmaması adına " divide işlemi "ni de örnekler üzerinden anlatacağım .
 Aktarma ekleme ve kaldırma örneklerinde kullandığım parkura iki kişi ekliyorum .

Resimde görüldüğü üzere kırmızı kalem ile işaretli olan kısım " İsim Soyisim " sahası ve mavi kalem ile işaretli olan kısım ise  "Rezervasyon ( PNR ) numarası " sahasıdır. Resimdede belirttiğim gibi rezervasyonda ;
- Derya Şahin ve Hasan Uslu olmak üzere iki kişi bulunmaktadır.



Örneğin ; Resimde görüldüğü üzere 2. Yolcu olan Hasan Uslu ' nun önemli bir işi çıktı ve bu nedenle rezervasyonunu biletlemeyeceği için iptalini istemekte ..
1. yolcu olan Derya Şahin ise rezervasyonunu biletleyecek ve uçuşuna katılacak.. Bu durumda Hasan Uslunun rezervasyonunu iptal etmemiz gerekir. Daha önceki makalelerim de sizlere rezervasyon iptal etme işleminden bahsetmiştim. Fakat burada rezervasyonu iptal edersek 1. Yolcu olan Derya Şahin ' in de rezervasyonu iptal olmuş oluruz ki uçuşunu gerçekleştiremez.

Bu nedenden dolayı 2. Yolcu olan Hasan Uslu ' yu rezervasyon dan ayırıp iptal etmemiz gerekmektedir. İşte bu işleme tam olarak divide ( yolcu ayırma ) işlemi denir ..

Şimdi gelelim divide işlemi ' ne ; Divide işlemi  ( yolcu ayırma ) kodları aşağıdaki gibidir

D2 --> Divide komutu
D = Divide işlemi sabit kodu
2 = Ayrılacak yolcunun bulunduğu segment .
( biz 2. yolcumuzu ayırıyoruz bu yüzden 2 yazdık ) Eğer 1. yolcumuzu ayıracaksak 1 yazmamız yeterli olacaktır)

Yolcumuz Ayrıldı.. Fakat ayrılan yolcu için  henüz bir ( pnr ) rezervasyon numarası verilmedi.

6GG  --> 6 Sahası ile yapılan işlemi kaydediyoruz.
E  --> komutu ile ayırma işlemi gerçekleşiyoruz

Bu işlemden sonra gelen görüntü aşağıdaki gibidir


Tekrardan aynı işlemleri uyguluyoruz

6GG  --> 6 Sahası ile yapılan işlemi kaydediyoruz.
 --> komutu ile ayırma işlemi gerçekleşiyoruz


Resimde görüldüğü üzere mevcut olan PNR ( Rezervasyon ) numaramızı verdi . ( kırmızı kalemle işaretli )Bu bize ayrılan yolcunun rezervasyon numarasının oluşturulduğunu gösterir.

Daha sonra mevcut olan rezervasyon numaramızı aşağıdaki gibi çağırıyoruz

*RZIHJS ---> ( Rezervasyon çağırıldı )
Rezervasyonumuzun içine girdikten sonra ; Rezervasyonumuzun History ' sine girerek ayırdığımız yolcu olan Hasan Uslu ' nun Pnr ( rezervasyon ) numarasına ulaşmamız gerekir. History ' e girme kodu aşağıdaki gibidir.

*H ---> ile rezervasyonun history ' sine girilir.

Historiye girdikten sonra aşağı kısımda yer alan DD Satırı bize ayrılan yolcunun yeni rezervasyon numarasını verir ( kırmızı kalem ile işaretli ).

Artık yeni rezervasyon numaramızı çağırıp . Ayırdığımız yolcu olan Hasan Uslu' nın Rezervasyon iptal işlemini gerçekleştirebiliriz.

Gördüğünüz üzere Hasan Uslu' nun yeni rezervasyon numarasını çağırdık ve artık bu PNR ' a daha önce anlatmış olduğum rezervason iptal işlemi ' ni uygulayabilir ve diğer yolcumuz olan Derya Şahin' in " RZIHJS " nolu PNR için de rezervasyon biletleme işlemini yapabiliriz.